“Dit was een prachtige en laagdrempelige gelegenheid om te ontdekken en te ervaren welke technieken mij het meest aanspreken.”
Darlica van Oosterum
Tien weken lang heeft een tiental enthousiaste deelnemers met uiteenlopende achtergronden in de SPARK Makers Zone gebruik gemaakt van het buitenkansje om in een inspirerende omgeving te werken aan hun future proof technische en digitale skills. Tijdens het oriënterende traject zijn middels masterclasses en workshops, gegeven door vertegenwoordigers van gerenommeerde en innovatieve bedrijven uit de regio, allerlei technieken aan de orde gekomen. Evenals dat in de vier voorafgaande afleveringen het geval is geweest, kenmerkte het aangeboden ‘snack-sized’ programma zich onder meer door een evenwichtige balans tussen leren en doen.
Ontdekkingstocht
„Om de ontdekkingstocht in de wereld van duurzame techniek in te kleuren, hebben we opnieuw nadrukkelijk gekozen voor een zo gevarieerd mogelijk aanbod”, aldus Hanna du Pré van InnAut die het traject in samenwerking met SPARK inhoudelijk vorm heeft gegeven. „Op 8 maart zijn we van start gegaan met een algehele oriëntatie op innoveren en prototypering, waarbij de bedrijven Hello New Day en BotBerg voor de nodige input hebben gezorgd. Daarna is achtereenvolgens aandacht besteed aan een breed palet aan onderwerpen en technieken: SolidWorks, installatietechniek en energie(LED), 3D-printing, het ambacht van de zilversmid, werken met de Zünd G3 L-3200, radiatoren, 3D-scanning, loodgieterswerk en tot slot BIM.”
Gezonde toekomst
Direct na de slotbijeenkomst was het tijd voor de uitreiking van de certificaten, telkens voorzien van een persoonlijke noot. „De wereld om ons heen verandert voortdurend. Door de diverse transities is innovatief denken en handelen essentieel. De transities vragen andere competenties en daarvoor is het belangrijk dat ondernemers en andere geïnteresseerden hierin begeleid worden. Daar zet SPARK zich voor in, onder andere door praktische opleidingen aan te bieden in een inspirerende leeromgeving. Ik ben er trots op dat we dit met ondersteuning vanuit Regio Deal Noordoost Brabant mede mogelijk kunnen maken”, wist Karin van Meer te vertellen. „Regio Deal Noordoost Brabant herbergt 17 (tijdelijke) projecten, waarvan dit er één is. Het uitgangspunt is om met steun van het rijk, de provincie en de regio breed te investeren in de leefbaarheid en welvaart in onze regio. Goed leven, fijn wonen en anders werken staan daarbij centraal. Op die manier geven we gezamenlijk invulling aan een gezonde toekomst en bouwen we aan een sterke en veerkrachtige regio.”
Regio Deal Noordoost Brabant is een samenwerkingsverband tussen RNOB (11 gemeenten en 2 waterschappen in Noordoost-Brabant), AgriFood Capital, Noordoost Brabant Werkt, de provincie en het rijk.
Verbindende rol
Cassandra Vugts, directeur van de SPARK Campus, haakte eveneens in op het belang van het traject: „We houden ervan om in het kader van het bereiken van een toekomstbestendige leef- en werkomgeving vooruit te lopen op de ’troepen’. Tegelijkertijd omarmen we binnen de regio onze verbindende rol voor zowel individuen als organisaties. De TTO leent zich bij uitstek daarvoor. Deze broedplaats van technisch talent heeft veel oog voor inclusiviteit, iets wat bij deze editie duidelijk is terug te zien in de diversiteit van de deelnemers.” In de regel draagt zoiets bij aan de mogelijkheid elkaar te inspireren en uit te dagen en ervaringen te delen. „Hoe mooi is het als iemand helemaal ‘aan’ gaat. De overtreffende trap is dat er echt een match ontstaat met 1 van de deelnemende bedrijven waaruit een dienstverband volgt.”
De subsidie via Regio Deal Noordoost Brabant is nu ten einde; gelukkig zijn via andere wegen voldoende middelen gevonden om een zesde editie van de grond te brengen. Die start in het najaar.
“Wat me vooral opviel was dat iedereen supergemotiveerd en leergierig was.”
Thomas De Man, Jaga Academy NL
Bevlogen boodschapper
Je kunt nog zo’n kwalitatief hoogwaardige masterclass of workshop in gedachten hebben, zonder een bevlogen boodschapper wordt het knap lastig om de beoogde resultaten te behalen. Bij deze TTO was onder de docenten aan vakmanschap geen gebrek. Een treffend voorbeeld is Thomas De Man, verantwoordelijk voor de Jaga Academy NL. „Ons bedrijf draagt zorg voor het binnenklimaat met een zo min mogelijke impact op het buitenklimaat. Duurzame en robuuste verwarmingstechnieken en oplossingen, het behoort allemaal tot onze core business. Tijdens de workshop heb ik van alles verteld over verwarmingstechniek. Daarnaast heb ik met de groep een stukje montage gedaan, om hen zo wat praktische vaardigheden bij te brengen. Wat me vooral opviel was dat iedereen supergemotiveerd en leergierig was”, reflecteerde De Man na afloop.
Speeltuin
Een van de deelnemers was Darlica van Oosterum (17). „Dit was een prachtige en laagdrempelige gelegenheid om te ontdekken en te ervaren welke technieken mij het meest aanspreken. Een soort speeltuin die je verder op weg helpt je interesses en mogelijkheden helder te krijgen. Momenteel neem ik deel aan het zogeheten Traject op Maat. Komend studiejaar wil ik graag de richting van de grafische vormgeving op. Ik verwacht dat wat ik hier geleerd heb, en dat was niet gering, me vroeg of laat van pas zal komen”, concludeerde ze. „Wat ik het allerleukste vond? De workshop rondom het ambt van de zilversmid, gegeven door Eelco Veenman! Ik heb er een geweldige souvenir aan overgehouden. Uit een metalen plaatje heb ik een logo met daarin de letter S gezaagd. De letter verwijst naar Shona Coaching, het paardencoachingbedrijf dat mijn moeder aan het opzetten is. Vet als de souvenir straks bij de entree komt te hangen.”