Ga jij de uitdaging aan en kom jij met het nieuwe idee, design of oplossing ten behoeve van een circulaire economie?
Close the Loop
Tijdens de Data Week NL in oktober 2021 is de Challenge Day waarop de winnaars bekend worden gemaakt. Voorafgaand zijn er twee expertsessies die de aanmeldingen beoordelen en helpen verbeteren en versnellen. Het bijzondere aan deze challenge is dat er niet één winnaar is, maar er meerdere ideeën de kans krijgen om tot wasdom te groeien.
Circulaire economie
Onze samenleving heeft zich ontwikkeld volgens een lineair productiesysteem, waarin hulpbronnen, goederen en afvalstoffen worden uitgewisseld over de hele wereld. Binnen dit lineaire economische systeem onttrekken we grondstoffen aan de aarde volgens de ‘take-make-waste’ manier. Een rampzalig systeem. Dit kan en moet anders.
Gelukkig zijn er nieuwe manieren die gericht zijn op een circulair systeem, zoals het ‘rethink-redesign-recycle-recover’ model. In dat circulaire systeem gooi je niets meer weg en staat hergebruik voorop. Je sluit de kring. Met wat er is, creëer je waarde.
Dat klinkt fantastisch, maar is in de praktijk nog wel lastig. Een kring sluit betekent niet alleen dat je heel inventief moet zijn met materialen en grondstoffen, maar ook met afval en reststoffen. Of de manier waarop je dit systeem stimuleert en rendabel krijgt.
BESEF VAN HOE WE NAAR DE WERELD KIJKEN EN WAT WE MET EEN NIEUWE BLIK KUNNEN VERNIEUWEN.
ReThink
Rethink
Innoveren vanaf het begin, zodat het circulair denken en doen in het businessmodel is opgenomen. Heroverweeg van wat in het lineaire economisch systeem standaard is. Het gaat erom om anders te denken en anders te gaan organiseren. In de businesscase is bijvoorbeeld opgenomen dat er wordt afgezien van producten of dat er producten intensiever gebruikt worden.
Redesign
Ontwerpen waarbij alles van waarde kan zijn. Het herontwerpen in termen van het anders ontwerpen, nieuw ontwerpen of het aanpassen van het ontwerp waarbij de levenscyclus van een product wordt verlengd. Het is een manier van ontwerpen waarbij duurzaamheid voorop staat, een (verbeterde) modulaire opbouw heeft en opgebouwd is uit duurzame materialen.
Het kan bijvoorbeeld een remontabel of demontabel ontwerp zijn. Ook kan het een product van reststromen zijn die een vernieuwde functie krijgen, met een transitie potentieel.
Het ontwerpproces is veelomvattend gezien de vele gebruiksmogelijkheden van producten. Denk aan Reduce (verminderen verbruik grondstoffen), Re-use (hergebruiken van producten), Repair (repareren), Refurbish (herstellen van bouwdelen of vernieuwen door op te knappen), Remanufacture (reviseren en nieuwe producten te maken van oude producten of onderdelen ervan) en Repurpose (hergebruiken van producten met een ander doel) allemaal onder vallen.
Recycle
Om het afval te reduceren na het gebruik van het product is recycling belangrijk. Het verwerken van materialen tot grondstoffen met dezelfde of mindere kwaliteit dan de oorspronkelijke grondstof.
Recover
Als laatste noemen we herwinnen. Het gaat om energieterugwinning uit materialen. Ook dit is onderdeel van de circulaire economie en moet vanaf het begin worden meegenomen in het uitdenken van een circulair product.
Verpakkingsmaterialen
Welke oplossing bedenk jij om verpakkingsmateriaal milieuvriendelijker te maken?
De hoeveelheid zwerfvuil in het milieu neemt jaarlijks toe. Steeds meer zwerfvuil, zoals picknick resten en voedselverpakkingen blijven achter. Schattingen over zwerfafval lopen inmiddels uiteen van 50 tot 300 miljoen kilo per jaar. De schade voor de natuur en de mens is catastrofaal, want de plastic resten met de giftige stoffen zitten al in onze voedselketen.
(BOUW) AFVALSTROMEN
Welke oplossing bedenk jij zodat afval (op de bouwplaats) kan worden verminderd?
Om te voorkomen dat (schaarse) grondstoffen uitgeput raken moeten we anders omgaan met materialen. Dat moet in vele sectoren zoals in de industrie, retail, schoonmaak en de bouw.
Op een bouwplaats zijn veel partijen actief. Naast de aannemer zijn dit bijvoorbeeld toeleveranciers, onderaannemers en logistieke vervoerders. Al met al wordt er jaarlijks zo’n 22,5 miljoen bouw- en sloopafval geproduceerd. Er wordt wel al veel gerecycled tijdens een sloop- en bouwproces, maar dit leidt voornamelijk tot laagwaardige producten zoals granulaat. De uitdaging voor de bouwsector is om tot meer hoogwaardige recycling en hergebruik te komen, zoals recycling van beton of betere recycling van hele onderdelen met behulp van urban mining. Hergebruik van (bouw)materialen bespaart enorme hoeveelheden primaire grondstoffen en voorkomt grote hoeveelheden CO2-uitstoot.
FREE ZONE
Welke oplossing bedenk jij voor onze lineaire en korte termijn (consumenten)producten?
We gebruiken allemaal producten die niet allemaal duurzaam of circulair zijn. Kun jij een oplossing bedenken waarbij alledaagse producten binnen de circulaire economie passen? Voorbeelden zijn de Fairphone en Kitchen As A Service (KAAS). We staan open voor ideeën en prototyping, zolang het maar op 1 A4 past.
INSCHRIJFDATUM VERLENGD
De inschrijfdatum is verlengd naar maandag 4 oktober 22.00 uur. In dezelfde week hoor je of je geselecteerd bent. Zo ja, dan start woensdag de eerste expert-sessie waarbij er nader in wordt gezoomd op jouw/jullie plannen. De terugkoppeling daarvan ontvang je in de week van 4 tot en met 8 oktober. Op woensdag 13 oktober wordt er in de tweede expert-sessie besloten welke deelnemers mee gaan doen aan de Challenge die op woensdag 27 oktober staat gepland. Na deze dag is het duidelijk welke productideeën kunnen worden uitgewerkt en worden de winnaars op de hoogte gesteld of door kunnen gaan naar de volgende ronde. Deze start op woensdag 3 november en zal doorlopen totdat de startup is opgericht.
Over Dassault Systèmes
Vanuit ’s-Hertogenbosch biedt Dassault Systèmes, ‘The 3DEXPERIENCE® Company’, bedrijven, makers, studenten en entrepreneurs software oplossingen om duurzame innovaties te bewerkstelligen met als doel het samenbrengen van de Mens, Product en Natuur. Door middel van Digitale Tweelingen van de werkelijkheid biedt Dassault Systèmes een uitgebreid en uniek portfolio van industrie-specifieke oplossingen, gebaseerd op wetenschap en branchekennis. Van 3D modelleren en complexe simulaties, tot aan logistieke optimalisatie en biologische systemen. Actief in 140 landen helpt Dassault Systèmes meer dan 290.000 bedrijven uit 11 industrieën te innoveren voor een duurzame toekomst.
Als onderdeel van Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE® Works biedt SOLIDWORKS een uitgebreide set tools voor robuuste en gebruiksvriendelijke 3D modelering. De industrie-leidende SOLIDWORKS 3D CAD software stelt professionals in staat producten te ontwerpen, simuleren en beheren. Virtuele Prototypes optimaliseren materiaalgebruik, fabricage processen en bieden een inzichtvolle productkennis ver voor een product fysiek gemaakt wordt. Met 5 miljoen gebruikers ondersteund SOLIDWORKS wereldwijd de grootste community van engineers sinds 1993.