Open van 10.00 tot 17.00 uur
Op zaterdag 2 juli zijn we speciaal voor Data Zaterdag tijdens de Data Week NL open van 10.00 tot 17.00 uur. We gooien de deuren open om aan iedereen te laten zien wat SPARK met data doet. Dit is eigenlijk best veel en we kennen verschillende toepassingen. En wij niet alleen, ook de community van internationale makers laten zien wat zij met data maken.
Workshop Van geodata naar machine
De Hybride Leeromgeving Innovatie Kwartier Den Bosch biedt op zaterdag om 11.00 uur en om 14.00 uur de gratis workshop ‘Van geodata naar machine’ aan. In deze workshop van Raymond Nijssen leer je meer over zelfgeschreven codes in QGIS, digital design en aansturing van digitaal aangestuurd machine(s) zoals 3D printers en laser- en waterjet snijders. Gedurende de workshop wordt er een 3D print gemaakt van een wijk met zonnepanelen. Na afloop breng je een bezoek aan het 3D-lab en ontvang je een presentje mee dat is gemaakt met de lasersnijder. Er is ruimte voor 20 personen per workshop, dus fijn als je van tevoren laat weten dat je komt via deze link: Workshop: Van geodata naar machine.
Hergebruik Philips naambordjes
Guido Ploegmakers (Tech 4 Kids) toont het proces van hergebruik van 1.800 naambordjes van Philips Eindhoven door het ontwerpen van een 3D geprinte houder. Ook neemt hij tech voor kids mee, een super aanrader! Want die streven ernaar om kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met programmeren, robotica en techniek.
Textielmachine en 3D printen mode accessoires
Wat veel mensen niet weten is dat er ook gewerkt kan worden in SPARK Makers Zone met textiel. Leidi Haaijer laat de hele dag zien hoe de Bernina naaimachine werkt. En daar kan meer mee dan dat je zou denken! En Margareth van Loenhout toont ’s middags de mogelijkheden van 3D printen in mode accessoires.
“Het traject technische oriëntatie waren voor mij inspirerende dagen. Er werd kennis gemaakt met een breed scala aan mogelijkheden. Daarnaast was het heel fijn om in een groep te zitten met mensen met verschillende interesses en achtergronden.”
Prototype weerstation uit Nepal
Vanuit One World Citizens is Pradeep Sapkota in Nederland. Tijdens Covid heeft Pradeep deze in Nepal gemaakt en op zaterdag 2 juli toont hij zijn weerstation dat kan worden aangestuurd door de app die hij heeft ontwikkeld. SPARK helpt hem in het maken van prototypes met behulp van sensoren en gebruik van slimme machines. Met deze prototypes kan Pradeep laten zien hoe hij IT & Low tech naar zijn gemeenschap, jongeren en universiteiten in Bharatpur (de stad waar hij woont) brengt en hoe hij op grote schaal de landbouwinnovatie en werkgelegenheid in Nepal kan beïnvloeden. Waardoor de voedselzekerheid kan toenemen en er in de toekomst minder jongeren het land verlaten voor werk. (SDG 2, 4 en 8).
Demo elektronica ontwerpen met opensource software
Ook kan je de hele dag een demo bekijken die Rob van Veldhuizen geeft over elektronica ontwerpen met opensource software. Hij demonstreert het tekenen van van een schema, ontwerpen van een printje, de behuizing en frontplaat maken en de gegevens geschikt maken voor bijvoorbeeld: lasersnijden, 3D-printen of Zünd frees.
Traject Technische Oriëntatie Duurzaamheid
Door digitalisering is het beroepenveld in beweging. In de toekomst zijn er nieuwe banen. In deze veranderingen zijn er mensen nodig met de juiste technische en digitale skills. Ook duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Daarom zet SPARK in op het ontwikkelen van vaardigheden die bijdragen aan een duurzame wereld. Op zaterdag 2 juli kun je al je vragen stellen over het Traject Technische Oriëntatie aan Hanna du Pré. Zij kan tevens meer vertellen over de mogelijkheden bij InnAut.
Dit traject is voor mensen die in 10 dagen 10 nieuwe technieken en 10 bedrijven willen ontdekken. Het is een oriëntatie op diverse technieken waarbij je één dag in de week bij SPARK start. De ochtenden staan in het teken van theorie en in de middagen van de praktijk. Dit traject is eigenlijk voor iedereen die gedisciplineerd en gemotiveerd is. Je hebt geen startindicatie, voorkennis of opleiding nodig. Het kan zijn dat je niet gelukkig bent met je huidige baan, of je bent uitgevallen van een opleiding, of je bent al jaren werkzaam in de techniek en wil doorgroeien in de nieuwe duurzame technieken.
In 10 weken volg je iedere donderdag workshops van diverse bedrijven. Zoals de installatietechniek met Kuijpers en Van Delft Groep, AR/VR met Fectar en 3D tekenen met Solidworks door Cadmes. En het frezen en snijden van duurzame materialen met een industriële Zünd-machine.
Workshop-sessies Escaperoom afbouwen
“Iedereen een uitvinder!” en “Als ik het kan, kan iedereen het.” zijn gevleugelde uitspraken van Don Blaauw (studio No More Mondays). Als creative maker laat hij favoriete thema’s als storytelling, games en nieuwe technologie samensmelten tot een geheel. En dan het liefst op een manier waarbij jonge maker ook de magie van creatief+ tech kunnen voelen. Op zaterdag2 juli laat Don zijn Señor Sensor puzzels zien (en mee spelen) waarbij basisscholen in een aantal workshop-sessies zelf hun eigen Escaperoom bedenken en bouwen.
Ai!.Het verhaal is nog niet af. Wat nu? Kun jij de “kapotte” Escaperoom fixen door een elektronische puzzel goed in te stellen?
Naast de leuke elektronische zelf-doe puzzels is Don ook veel met AR bezig. Maak kans om samen met Don je eigen laser-cut doosje te bouwen, waarin je zelf de hoofdrol speelt. Om mee te nemen natuurlijk.
Bossche 3D geprinte brug van gerecycled plastic
Wil je meer weten over het proces van de duurzame brug? Suzanne van Hees (Sparkling Plastic) kan in de ochtend meer vertellen over de Bossche 3D geprinte brug van gerecycled plastic die ontwikkeld wordt. Het is een innovatie- en samenwerkingsproject, waarbij vijf partijen uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid de handen ineen slaan om nieuwe toepassingen te vinden voor gerecycled plastic. Door middel van de uitdaging van een 3D-geprinte brug willen zij kennis en ervaring opdoen met het hergebruik van plastic voor hoogwaardige producten. Lees meer over de Circulaire Brug.