SPARK Makers Zone wordt lab voor Europees project van Avans

SPARK Makers Zone wordt lab voor Europees project van Avans

Circulair en biobased bouwen is zeer actueel. Het vormt nog een flinke uitdaging om deze principes om te zetten naar nieuwe processen, wetgeving en materialen zelf. Om dit in kaart te brengen en nieuwe materiaalinnovaties te ontwikkelen start op 1 maart het Interreg project Circular Biobased Construction Industry (CIBC). Het Centre of Expertise- Biobase Economy (CoE BBE) van Avans is één van de kartrekkers van het project.

In het project staan twee cases centraal die de nodige inzichten in deze nieuwe uitdaging bieden. Het betreft de renovatie van een gebouw van Emergis in Zeeland en een historisch pand in het centrum van Gent (België). Deze gebouwen, die overigens in gebruik blijven gedurende de hele periode, worden circulair gerenoveerd en er wordt gebruik gemaakt van biobased bouwmaterialen. Zo wordt er bij het slopen al rekening  gehouden met het hergebruik van materialen (circulair) en is het gebruik van biobased bouwmaterialen een belangrijk onderzoeksitem.

De bouwmaterialen worden al ontworpen maar met name het testen van deze materialen volgens alle veiligheids- en brandwerende eisen speelt een belangrijke rol in dit project. Voor deze tests wordt gebruik gemaakt van een aantal labomgevingen, waaronder de nieuwe SPARK Makers Zone. De voorbereidingen voor dit lab worden op dit moment getroffen.

De onderwijsinstellingen Avans Hogeschool, de HZ University of Applied Sciences, KU Leuven en de University of Bath in Engeland werken in dit Europese project samen met Kamp, CSTC-WTCB en de Vlaamse Confederatie Bouw uit België, Emergis en de provincie Zeeland uit Nederland en 18 ‘oberserver partners’.

Voor meer informatie: info@sparkcampus.nl

  Terug naar het overzicht