Smart people, digital skills. Dat is ons focuspunt in het Make Your Future Skillslab waar we de energie richten op de banen van nu en de toekomst.
Cassandra Vugts, director SPARK Campus
In de ochtend hebben we een inspirerend programma met maar liefst vier best practices en een zestal interessante panelleden die het bedrijfsleven, praktijkonderwijs en innovatiehubs vertegenwoordigen. Er zijn geen kosten verbonden om deel te nemen aan deze BTIC-tour. En ook fijn om te weten, er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar! Meld je aan via onderstaande button of lees nog even verder voor het programma.
TRANSITIE VAN BOUW EN TECHNIEK NAAR SMART INDUSTRY
Het programma is opgezet met een viertal deelsessies die kennis en ervaringen delen over de veranderingen die gaande zijn. We gaan in op de innovatieve technieken die z’n intrede doen in de Bouw en Techniek en dan met name welke impact dit heeft op de bemensing van de sector Bouw & Techniek. Er is nu al schaarste aan goede mensen en dan vragen dit soort technieken ook nog eens om nieuwe skills. Hoe pakken we dat aan? Dit soort vragen staan centraal tijdens deze inspirerende bijeenkomst.
BTIC programma in Den Bosch
Na de aftrap door Doekle Terpstra gaat Cassandra Vugts in op de actuele ontwikkeling binnen SPARK als regionale innovatiehub. Vervolgens delen sprekers hun best practices in verschillende deelsessies. Er wordt besproken hoe regionale spelers kunnen aanhaken bij landelijke kennis- en innovatieprogramma’s van het BTIC. We sluiten af met een pittige paneldiscussie tussen het bedrijfsleven, innovatiehubs en het praktijkonderwijs.
Om 9.00 uur zijn de deuren van SPARK Makers Zone open en vanaf 9.30 uur is de inloop, uiteraard met verse koffie en thee. Vervolgens start het onderstaande programma:
10.00 uur: Aftrap Doekle Terpstra
10.10 uur: Introductie SPARK learning community door Cassandra Vugts
10.15 uur: Naar 4 deelsessies
10.20 uur: Start deelsessies
10.50 uur: Naar 4 deelsessies
10.55 uur: Start deelsessies
11.25 uur: Mini break
11.45 uur: Paneldiscussie
12.30 uur: Samenvatting en slotwoord Cassandra Vugts
Toelichting deelsessies
Er zijn vier deelsessies die onderdelen belichten van innovatie binnen onze Makers Zone. In deze sessies gaan we het gesprek aan over deze ontwikkeling en wat er nodig is om klaar te zijn voor de toekomst van werk.
Deelsessie 1: Vaardigheden of diploma?
Betekent een ‘leven lang leren’ ook dat je continu diploma’s verzamelt? Nee, dat kan ook anders! Maar hoe toon je dan aan dat je bepaalde vaardigheden en kwaliteiten ook daadwerkelijk beheerst?
Richard neemt ons mee in de ontwikkelingen op gebied van het digitale vaardigheden paspoort en het systeem van ‘open badges’. Dit systeem begint wereldwijd een vlucht te nemen en krijgt ook in Nederland voet aan de grond. Hoe zouden wij dit effectief kunnen inzetten en hoe maken we het toepasbaar voor de bouw en techniek?
Werken met Open Badges door Richard van Ommen en Martijn Bos (Talentencampus).
Deelsessie 2: Het succes van het Traject Technische Oriëntatie
In samenwerking met bedrijven organiseert SPARK het Traject Technische Oriëntatie dat opgezet is voor mensen die op zoek zijn naar een baan in de techniek of willen doorgroeien met behulp van de kennis van de nieuwste technieken.
Zo komen mensen erachter dat ze techniek heel leuk vinden, want het is omvangrijker dan dat ze in eerste instantie hadden verwachte. Tevens wordt de vijver van techneuten vergroot. Hanna (InnAut) en Edwin (Kuijpers installatie) vertellen tijdens de BTIC on tour hoe het traject werkt en hoe in relatief korte tijd de deelnemers worden klaargestoomd voor een baan in de Techniek.
De kansen voor samenwerking tussen bedrijven en maatschappelijke impact wordt besproken. En vooral, hoe kunnen we opschalen zodat er meer mensen profijt van hebben? Door Hanna du Pré (InnAut) en Edwin Huisman (Kuijpers installatie).
Deelsessie 3: The Future of Making
Team VIRTU/e is begonnen als een klein project aan de Technische Universiteit Eindhoven, maar inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste studententeams in de bouw dat op reis is om ’s werelds meest duurzame huis en stedelijke oplossing te ontwerpen, bouwen en exploiteren.
Nu zijn ze onderweg naar de Solar Decathlon Europe 2021 in Wuppertal, Duitsland! De projecten worden ontwikkeld door multidisciplinaire teams met daarin tientallen actieve studenten. Tijdens de BTIC on tour vertellen ze ons hun inspirerende verhaal en nemen ze ons mee in hun visie op de toekomst van bouw en techniek
De toepassing van smart systemen door Dennis Hoog (TU Team Virtue)
Deelsessie 4: De ROPAX metselrobot voor op de bouwplaats
Drie keer sneller metselen door de inzet van een metselrobot op de bouwplaats. Dat claimt ROPAX te kunnen bereiken. Geen prefab bouw in een fabriek, maar een robot die écht werkt op de bouwplaats, waardoor je nog kunt inspelen op wat je daar aantreft.
ROPAX is gespecialiseerd in de ontwikkeling van bouwrobotica en presenteert binnenkort haar metselrobot. Jeroen-Bas neemt ons mee in hun visie op de bouw en techniek en hoe mensen in de nabije toekomst gaan samenwerken met robots. Dit biedt enorme kansen op gebied van duurzaamheid, mensarm bouwen en efficiency, maar vereist ook andere skills. Het is nu de tijd om je daarop voor te bereiden.
Building the Future door Jeroen-Bas Menschaar (ROPAX)
Toelichting Paneldiscussie
Een gesprek tussen drie sectoren, het bedrijfsleven, de innovatiehubs en het onderwijs. Het bedrijfsleven wordt vertegenwoordigd door Aukje Kuypers en Marc Hoedemakers. Beiden zijn directieleden van grote bedrijven, namelijk Kuypers Installatietechniek en Hoedemakers Bouw. Cassandra Vugts en Richard van Ommen staan voor de innovatiehubs. Beiden zijn ervaren in het innovatieproces. Ten slotte wordt het onderwijs gerepresenteerd door Thomas van Doremalen (Koning Willem 1 College) en Doekle Terpstra (Voorzitter Techniek NL). De gespreksleider is Johan Treur (Hello New Day).
Uitleg SPARK Skills lab
In de transitie van bouw en techniek naar een smart industry is een skills based learning community een belangrijk speerpunt voor SPARK. Juist in deze tijd zijn extra investeringen in de wendbaarheid en weerbaarheid van de beroepsbevolking nodig, zodat het tekort aan mensen met technologische kennis en vaardigheden verkleint. Het beroepenveld gaat ook voor de bouw- en techniek sector de komende jaren veranderen. Thema’s als industrialisatie, digitalisering, dataficatie, energietransitie, klimaatverandering, vergrijzing en circulariteit spelen hierbij een belangrijke rol.