Machines

3D printen

Ultimaker 5s

Ultimaker S5 is een bijzonder gebruiksvriendelijke desktop 3D printer met een groot bouwvolume van 330x240x300mm. De nauwkeurige geprinte onderdelen van industriële kwaliteit zijn ideaal voor functionele prototypes, on demand tooling en onderdelen voor eindgebruik. Ideaal voor 3D printing met zowel bouw- als (in water oplosbaar) supportmateriaal. De in water oplosbare supports vereenvoudigen het bouwen van ingewikkelde structuren, complexe mechanische onderdelen en gladde oppervlakken.

UP300

Een 3d printer die met verschillende materialen werkt. Een voor ABS en andere filamenten die op een hoge temperatuur verwerkt kunnen worden, een voor filamenten met een lagere temperatuur zoals PLA, en de derde is voor TPU, een flexibel polyurethaan. Het printoppervlak bedraagt 224x205x255 mm (XYZ).

Builder Extreme

De Builder Extreme 1500 PRO heeft printvolume van 1100x500x820 mm (XYZ) . De wielen maken het gemakkelijk om de printer naar een andere afdeling te verplaatsen. De Builder Extreme draait op snijsoftware Simplify3D en levert geoptimaliseerde FFF-profielen voor een mondstuk van 0,4, 0,8 en 1,2 mm. De printer is uitermate geschikt voor mock-ups en prototyping, als ook het printen van schaalmodellen voor architecten, beeldhouwers en ontwerpers. Ook is de printer geschikt voor het grootschalig printen van kunststof onderdelen.

Metal X

De Metal X versnelt de innovatie aanzienlijk en biedt de mogelijkheid om van design naar volledig functionele metalen onderdelen te gaan in minder dan 24 uur. Deze 21e-eeuwse geavanceerde productiemethode vervaardigt een grote diversiteit aan producten: van industriële vervangingsonderdelen tot injectievormen en functionele eindproducten.

Formlabs Form 3

Deze industriële 3d printer, met een oppervlakte van 14.5 x 14.5 x 18.5 cm, kent een vernieuwd light processing systeem dat snellere en mooiere prints mogelijk maakt. De speciaal ontworpen Light Processing Unit (LPU) in de printer gebruikt een compact systeem van lenzen en spiegels om nauwkeurige, repeteerbare prints te maken. De laser met hoge vermogensichtheid wordt door een “spatial filter” geleid om een heldere laser spot te garanderen.

Original Prusa i3 MK3

De Original Prusa i3 MK3 is de nieuwste zelfbouw printer van Josef Prusa. Aan de elektronica zijn allerlei sensoren toegevoegd. Heatsensors; zowel voor beveiliging, als aansturing van fans, maar ook filamentsensors, zodat de print niet meer mislukt. Bovenal is de Prusa i3 MK3 een stuk stiller dan zijn voorgangers. De Mk3S heeft een upgrade gehad aan de extruder, waarmee het nu ook mogelijk is om doorzichtig filament te printen met geactiveerde filamentsensor. Het printvolume beslaat 25 x 21 x 21 cm.

Artec eva

De Artec Eva is een handscanner waarmee je objecten en hun kleur inscant en omzet naar 3d bestanden. De scanner draait op de software Artec Studio 13 en levert verschillende 3d mesh bestandsformaten. De Eva scanner werkt als een video camera die de 3D omgeving vastlegt. Zij doet dit tot 16 frames per seconde. Deze frames worden automatisch in real time uitgelijnd, waardoor het scannen eenvoudig en snel gebeurd. Dit is met name interessant voor medische toepassingen, special effects en animatie.

Mark Two

De Mark Two combineert flexibiliteit in de constructie met de buitengewone sterkte van koolstofvezel, glasvezel, kevlar® en hittebestendige glasvezel voor functionele onderdelen en prototypen, mallen, houders, apparaten, montage hulpstukken en ander gereedschap.

Frezen/snijden/graveren

Zund G3 L-3200

De G3 L-3200, biedt makers de kans materialen met een afmeting tot 1800x3200mm en met ongekende precisie te frezen, polijsten en graveren. Zünd zal ook begeleiding en training in de Makers Zone verzorgen, met SPARK start zij een poule van operators en de bijbehorende trainingen waarmee toepassingsmogelijkheden en innovatie verder versterkt worden. Het Zwitserse Zünd Systemtechnik AG is marktleider op het gebied van multifunctionele digitale vlakke snijmachines, die wereldwijd in de grafische industrie en in de composieten, verpakkings-, leer- en textielbranche worden gebruikt.

Metaquip Lasersnijder

De MetaQuip CO2 laser machine PRODUCTION series zijn kwalitatief hoogwaardige productie machines. De MetaQuip PRODUCTION series kent een groot werkoppervlak en laservermogen en is daarmee perfect geschikt voor uiteenlopende producten. Het werkgebied bedraagt 1300x900mm. De machine is zeer geschikt voor stof, hout, leer, textiel en onder andere acrylaat.

Lasersnijder Iris Lasergraaf

Een kleine co2 lasersnijmachine met een werkgebied van 600x400mm. Uitstekend geschikt voor bewerking (snijden en graveren) van kunststof, leer en hout. De maximale snijdikte is 16 mm. De machine draait op FABlab013 software.

Lasersnijder Lasergraaf

Een grotere co2 snijmachine met een werkgebied van 1300x2500mm. Eveneens heel geschikt voor bewerking (snijden en graveren) van kunststof, leer en hout. De maximale snijdikte is 9 mm. De machine draait op FABlab013 software.

Roland CAMM-1 GS24

Een snijplotter die een materiaalbreedte van 50 tot 700 m aankan en een snijbereik heeft van 584mm breedte bij 25mm lengte. De machine opereert op Roland CutStudio software en is geschikt voor het snijden van foliematerialen.

Omax ProtoMax

Waterstraalmachines maken gebruik van een waterstroming onder hoge druk om een zeer smalle strook materiaal te eroderen en te verwijderen. Met behulp van een waterstraal kan nagenoeg elk materiaal met een hoge nauwkeurigheid gesneden worden. Om nog een breder gamma aan materialen te kunnen snijden, van staal tot titanium tot schuim, kan een korrelvormig (typisch granaatsteen) abrasief middel aan de waterstraal toegevoegd worden waardoor het snijdende. vermogen van de straal wordt opgedreven. De Omax ProtoMax heeft een werkbereik van 304x304mm en werkt met verschillende gangbare bestandsformaten.

Robots

ABB Robotarm- IRB 6700

Deze robotarm heeft een bereik van 3,2 meter en een payload van 150 kilo. De robot is geschikt voor pick&place, automatiseren van 3D printen, frezen en andere automatisering. Geschikt voor het uitvoeren, maar ook testen van automatiseringsprocessen.

Dobot Magician

Deze kleine robotarm kan tot 500 gram aan en heeft een bereik van 320 mm. Hij is zeer geschikt voor automatisering van kleine handmatige processen, als grijper, plaatser enzovoorts. De arm levert goed startinzicht in de werking en toepassingsbereik van robotica.

Sensoren en slimme techniek

Arduino maker set

Deze set werd speciaal voor scholen ontworpen. Hij bevat de basisuitrusting voor 5 modules, dus: 5x Raspberry Pi 3 model B+, 5x behuizing met openklapbaar deksel, 5x koellichaamset, 5x 2,5 A multi-netvoeding (stekkeradapter voor Europa en Amerika) en 5x 16 GB micro-SD-kaart met Noobs.

Arduino expirimenteer set

Het Micro-LAB koffer is ontworpen op basis van de behoeften van degenen die projecten ontwikkelen met microcontrollers. Wie interfaces met de buitenwereld ontwikkelt, heeft bepaalde onderdelen, connectors, adapters en randapparatuur nodig om het systeem aan zijn omgeving te koppelen. Deze kit bestaat uit een vast deel met interfaces voor toetsenbord, display, poorten – serie, USB, relais enz. – en de kaart met de originele Arduino Uno module.

Little Bits Base Kit

De Base Kit is perfect voor jongere ‘makers’ om in een mum van tijd beginnen met elektronica. De modules (Bits) koppelen eenvoudig aan elkaar door magneetjes, dus het is onmogelijk om een fout te maken. Hiermee kun je de basis van elektronica leren, ontdek de STEAM/STEM (science, technology, engineering, and math) principes, leer kritisch denken of beleef plezier met knipperende, zoemende creaties. Solderen, bedraden en programmeren niet nodig.

Hand multimeters

Met deze meetinstrumenten kun je data loggen en zoveel combinaties testen, dat veel complexe problemen van elektrotechnische apparatuur inzichtelijk worden.

Tektronix TBS1052B-EDU

De digitale geheugenoscilloscoop TBS1000B-EDU, een elektrotechnisch meetapparaat, is speciaal ontwikkeld om aan de eisen van moderne scholen en universiteiten tegemoet te komen. Als eerste oscilloscoop maakt deze gebruik van een nieuwe innovatieve software, die docenten in staat stelt om hun onderwijsmateriaal op TBS1000B-EDU-oscilloscopen te gebruiken.

Overige

In het lab is een soldeerstation aanwezig, als ook diverse elektrotechnische meetapparatuur en kabels. Ook beschikken we over een functiegenerator en programmeerbare labvoeding. Met deze toevoegingen kun je sensoren en testopstellingen uitproberen en inregelen naar een optimum.

Naaien/borduren

Bernina 480

Een naaimachine voor professioneel gebruik waarin een maximale steekbreedte van 9mm en een steeklengte van 6mm mogelijk is

brother v3 borduurmachine

Het grote borduuroppervlak van de Innov-is V3 van 300 x 180 mm staat u toe om grote borduurmotieven te maken.

Overige machines

Kunststofbuigmachine/ Verwarmingstafel

Deze machine is geschikt voor het gelijkmatig verwarmen van thermoplastische kunststof platen. Denk aan PVC, plexiglas en acrylaat. De plaatdikte kan varieren van 0,5 tot 6 mm. De werkruimte is tot 30 centimeter. De machine is geschikt om kunststof presentatiehouders te maken of andere kunststof toepassingen.