“Trots op SPARK als 5e academy in Nederland en 1e in Brabant! De bouwsector staat voor grote transitieopgaven in duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Dit vraagt om anders kijken naar bouwen en ontwerpen en transformatie van het productieproces als geheel en in de keten.”
Tim van der Voord, ontwikkelaar concept Smart Makers Academy
SPARK is landelijk gezien de regionale innovatiehub die bedrijven en onderwijsinstellingen begeleidt om antwoorden te vinden op de toenemende vraag naar kennis van skills van digitalisering. De samenwerking met Smart Makers Academy is twee jaar geleden ontstaan in de ontwikkeling van de metrolijnen voor de Hybride Leeromgeving in het Innovatie Kwartier Den Bosch.
De kracht van samenwerken
Het concept van de Smart Makers Academy vinden wij goed aansluiten bij de vraag van de markt, de ontwikkelingen in het onderwijs en geeft ook richting aan opdrachtgeverschap. SPARK gelooft dat een goede samenwerking een reis kan versnellen. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om een veel breder spectrum van – landelijk – smart industry aanbod te presenteren aan bedrijven en organisaties en hierin samen te ontwikkelen. We kiezen er dan ook voor om vanuit de hoofdstad van de provincie Brabant een bijdrage te leveren aan het juiste spoor naar de toekomst voor de regio Zuid.
Het Smart Makers Academy concept ‘de Metrokaart’ is doorontwikkeld tot een landelijk franchiseconcept wat SPARK als Smart Industry Fieldlab omarmt en toepast. Daarmee draagt SPARK bij aan de onderstaande vier doelen:
- 1. het overzichtelijk maken van bestaande aanbod van skillsprogramma’s en aanbod van initiatieven als fieldlabs, oZone, publieke en private samenwerkingen;
- 2. het promoten, toegankelijk maken, ontsluiten van het beschikbare aanbod via de metrolijn metafoor;
- 3. het inzichtelijk maken van de benodigde skills voor digitale transities;
- 4. het valideren en certificeren van de ontwikkelde skills.
Navigeren naar de toekomst
SPARK wil bedrijven de keuzemogelijkheden aanreiken om op een voor hun juist moment de skills te ontwikkelen. Tevens delen we daarbij de kennis om te duiden wat dat juiste moment zou zijn, en met welke stappen deze ontwikkeling plaats kan vinden. Vervolgens reiken we de informatie aan waar je als bedrijf terecht kan om die skills te gaan leren.
De Metrokaart is het navigatiemiddel voor het juiste spoor naar de toekomst
Met behulp van een metrokaart dat visueel een structuur biedt van haltes waarop je in- en uit kunt stappen wordt het skills-programma opgezet. In het kort geformuleerd bestaat de legenda van de metrolijn uit: skills en skillsprofielen, nano modules, metrolijnen en ontwikkelpaden. Deze onderwerpen worden hieronder kort geduid:
Skills en skillsprofielen
De skillsprofielen bevatten sets van skills (kennis en vaardigheden) die nodig zijn voor een digitale transitie, bijvoorbeeld transitie naar Smart Production. Een skillslevel geeft aan op welk niveau een skill wordt ontwikkeld bijvoorbeeld op beginner, professional of expert level.
Nano Modules (stations)
Nano Modules zijn laagdrempelige en kleine (typisch 2 tot 6 uur) onderwijseenheden om (basis)skills te ontwikkelen. Een nano module kan bestaan uit een activiteit, opdracht, (online) bijeenkomst of e-learning. Het laagdrempelige karakter maakt deze modules zeer geschikt om flexibel naar behoefte van de medewerker te ontwikkelen en/of als ‘teaser’ naar verdiepende vervolgmodules en cursussen.
Metrolijnen
Metrolijnen zijn logische verzamelingen van nano modules (stations) die samen een geheel vormen, meestal gericht op een bepaalde transitie of onderwerp en voor een specifieke doelgroep. Een verzameling van metrolijnen vormen samen een logisch verband, bijvoorbeeld gericht op specifieke doelgroepen, een regio of sector.
Ontwikkelpaden
Ontwikkelpaden zijn combinaties van nano modules, opleidingen en cursussen van één of meerdere skillsniveaus gericht op persoonlijke ontwikkeling of ontwikkeling van het bedrijf.
Certificatie
Na het doorlopen – of om in de metafoor te blijven van een metrolijn, het bereizen – van halte(s) en/of ontwikkelpad(en) kunnen er verschillende certificeringen-modellen worden toegepast. Een nano module is bijvoorbeeld te certificeren middels een EduBadge of Open Badge, sets van nano modules, cursussen of trainingen door mbo (deel)certificaten en vendor of branche certificering, opleidingen worden doorgaans gecertificeerd middels diploma’s. Tevens kunnen de Open Badges overzichtelijk worden gebundeld in een zgn. Skills Paspoort. Dit is een andere en meer inzichtelijke manier dan het traditionele CV.
“Met modules kun je alles maken.”
Emile Quanjel
Ontwikkeling van Nano modules
Na een periode van opzetten van de samenwerking en het toetsen van de hulpvraag bij bedrijven is het nu tijd om te starten met de ontwikkeling van Nano modules. Begin april start de eerste Nano Module en zal maandelijks opgevolgd worden met een nieuwe module. Per module wordt er een gastspreker gezocht aangaande het onderwerp.
De eerste Nano Module ‘Integraal samenwerken in de bouw’ staat gepubliceerd op de pagina Trainingen. De vervolg modules volgen spoedig en we geven alvast een inkijkje van de onderwerpen en data voor 2023:
- woensdag 5 april: Integrale samenwerking bouw
- woensdag 3 mei: Werken met BIM
- dinsdag 6 juni: Digitaal 3D ontwerpen
- woensdag 5 juli: Ontwerp voor de- en remontage (DfD)
- donderdag 7 september: Ontwerp voor productie
- woensdag 4 oktober: Van 3D model naar 3D printen
- donderdag 9 november: Biobased bouwen
- donderdag 7 december: Robotica in de bouw
Nano modules, voor wie en welke investering?
Bovenstaande Nano modules worden ontwikkeld voor het directie- en managementniveau. Speciaal voor de Fieldlab partners Smart & Circular Construction zijn de modules free of charge. Voor bedrijven buiten het SPARK netwerk wordt wel een bedrag voor deze investering gerekend. Welke dat gaat zijn, volgt spoedig. De duur van een nano-module ligt op ongeveer 4 uur en is in groepsverband.
“SPARK biedt bedrijven in Brabant op laagdrempelige wijze via metrolijn ‘Smart & Circular Construction’ de mogelijkheid om kennis te ontwikkelen en de kansen van digitalisering, verduurzaming en circulair bouwen te ontdekken.”
Tim van der Voord, ontwikkelaar concept Smart Makers Academy
Technologie als kans voor bedrijven
Ook bedrijven in het SPARK netwerk staan momenteel voor grote uitdagingen met een structureel krappe arbeidsmarkt. Dat willen we in beweging gaan zetten en geloven dat de digitale transitie (procesoptimalisatie en digitalisering) kansen biedt om meer te doen hetzelfde aantal of zelfs minder mensen in de toekomstige arbeidsmarkt. Om de bedrijven richting te geven van waar ze het beste kunnen starten en hoe ze kunnen schakelen binnen een speelveld van continue adaptatie van snel opeenvolgende ontwikkelingen is SPARK er.
Innovatiehub Zuid Nederland
Is het je na het lezen van dit artikel niet helemaal duidelijk waarom we dit doen? De aanleiding is dat SPARK vanuit de landelijke opdracht (TKI Bouw & Techniek) werkt aan de realisatie van de versnelling van een emissievrije, circulaire en klimaatbestendige leefomgeving in de regio Zuid Nederland.
De kennis die landelijk wordt opgedaan – de samenwerking met andere regio’s – wordt gedeeld om het doel te behalen, namelijk het tekort opheffen van vakmensen met de juiste skills in de ontwerp-, bouw- en technieksector. Middels het Sharebouw & techniek-concept (TNO) dat de werelden van werken, leren en innoveren in regionale ecosystemen aan elkaar verbindt vormt het uitgangspunt. Het opschalen van deze werkwijze naar de verschillende regio’s zal enerzijds een bijdrage leveren aan de skills ontwikkeling van vakmensen, anderzijds aan de innovatie adoptie bij MKB-bedrijven en opdrachtgevers, waaronder de overheid.
De tekst die gaat over het concept Metrolijnen is inhoudelijk gebaseerd op het concept van Smart Makers Academy dat je hier in zijn geheel kunt lezen: https://www.smartmakersacademy.nl/concept
Wil je meer weten over de rol van SPARK als zuidelijke innovatiehub binnen TKI programma? Check dan onderstaande link via de button.