“Het was een geslaagde dag, met als belangrijkste uitkomst dat de samenwerking tussen de hubs en tussen de partners meer en meer op gang komt.”
TKI Bouw & Techniek
Johan Treur heette iedereen welkom en presenteerde kort hoe we een infrastructuur hebben gecreëerd waarin we in samenwerking met de onderwijspartners en de bedrijven werken aan de skillsontwikkeling die benodigd is om de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen.
Digitalisering als versnellingskans
Eén van de versnellingsmogelijkheden betreft digitalisering. Stéphane Lecomte van Dassault Systèmes (een van de partners in de Learning Community), trapte daarom af met een overzicht van wat er allemaal reeds mogelijk is op het gebied van digitalisering met hun 3D-experience platform. Zij zijn actief in diverse sectoren van logistiek tot health care en van luchtvaart tot aan de maakindustrie. Sectoren die al vele malen meer zijn gedigitaliseerd en waar we als ontwerp-, bouw- en technieksector dus veel van kunnen leren. Bovendien beweegt de sector steeds meer richting de industrie door steeds meer industrieel te gaan bouwen. Dit maakt opschaling van bouwen met bijvoorbeeld biobased materialen of circulariteit kansrijk.
Bossche onderwijsinstellingen
Daarna namen de onderwijsinstellingen (JADS, Avans Hogeschool en KW1C) het stokje over door te presenteren wat zij in het programma aan het doen zijn. Zo vertelde Bertus Rosier dat er inmiddels enkele challenges zijn beschreven en voorgelegd als casuïstiek in verschillende minors van Avans Hogeschool. Bart Verstappen beschreef enthousiast de stappen die KW1C zet met Het Talent Atelier. Werner Liebregts en Ellen Geerts van JADS presenteerden tot slot hoe zij de data- en digitaliseringsvraagstukken vertalen naar korte sprints in het MKB Datalab en het onderzoek dat zij zijn gestart naar de drempels die partijen ervaren bij het datagedreven werken en verdere digitalisering van de bouwketen.
Circulair en biobased bouwen
Daarna dook de groep aan de hand van de Nature Building Kit in de wereld van biobased materialen. Hier is al veel mogelijk en er komt nog veel meer aan. Ook daar moeten we opschalen. De vraag is welke skills medewerkers in de bouwketen daarvoor moeten aanleren. SPARK zou SPARK niet zijn, als er niet ook even gewerkt moest worden. Onder leiding van Jasper Sluis werd door iedereen een demontabel en remontabel miniatuurhuis in elkaar gezet dat werd aangekleed met een aantal biobased materialen. Dit huisje mocht uiteraard mee naar huis, dus dezelfde avond hebben nog een aantal kinderen het e.e.a. geleerd over circulair en biobased bouwen.
Het bezoek was pas compleet na de inspirerende rondleiding door Cassandra Vugts (directeur SPARK). “Het was een geslaagde dag, met als belangrijkste uitkomst dat de samenwerking tussen de hubs en tussen de partners meer en meer op gang komt.” aldus TKI Bouw & Techniek.