Opdracht voor Makers Community
Om de gemeente ‘s-Hertogenbosch te koppelen aan ervaren makers hebben we uit onze Makers Community drie leden uitgenodigd. De selectie is op basis van de vraagstelling, de specialismen die de makers hebben en de capaciteiten om samen te werken. De keuze is gevallen op een product designer, een engineer en een sustainable design engineer die elkaar completeren.
In deze video stellen de opdrachtgever en de makers zich voor en kom je meer te weten over de challenge van de slimme tegel:
Slimme tegel voor boomspiegels
De slimme tegel is een verbetering van de bekende stoeptegels ‘beheerd door bewoners’ die bij een boomspiegel ligt. Een boomspiegel is de ruimte rond een boom, bedoeld om de boomwortels te laten groeien. De gemeente onderhoudt de boomspiegels door periodiek onkruid en dergelijke te verwijderen. De medewerkers van de buitendienst zien aan zo’n tegel dat een boomspiegel in zelfbeheer van bewoners is, en dat onderhoud daarom niet nodig is.
In het kader van vergroening en verduurzaming wil de gemeente ’s-Hertogenbosch bewoners uitdagen om zelf boomspiegels te beheren. Dat kan door middel van het poten van bolgewassen, eenjarige planten of vaste planten. Vooral in versteende omgevingen draagt dit bij aan het verbeteren van de aantrekkelijkheid van de woonomgeving.
Prototypes van de slimme tegel
De drie makers die in drie dagen verschillende prototypes hebben gemaakt introduceren we kort. Als eerste is daar Frank Bleeker, sustainable design engineer bij NPSP. Hij heeft verstand van het verwerken van bio-composiet in een product en heeft zijn kennis en creatieve ideeën toegepast in de prototypes.
De tweede maker is Laura Bharos, zij is product designer bij Baros Design. Haar specialiteit ligt in de kennis en ervaring van het op de markt brengen van een nieuw product in samenwerking met leveranciers. Haar product-ideeën zijn creatief en functioneel van aard, gericht op de praktische kant van de boomspiegels onderhouden. Zowel mens als natuur staan bij haar centraal.
Jasper Sluis is engineer bij Do Factory. Hij is niet alleen gericht op de slimme technieken die metingen kunnen verrichten en data leveren, maar heeft ook de deskundigheid van biobased bouwen. De hoeveelheid en CO2 waarden van het materiaal komen in zijn prototypes terug.
Verbinden, samenwerken en versterken
Deze opdracht is een goed voorbeeld van hoe SPARK Makers Community ingezet kan worden. De gemeente hoefde alleen voor SPARK te kiezen en kregen een selectie van makers voorgedragen die passend waren voor de opdracht. De drie geselecteerde makers konden samenwerken waardoor ze elkaar en het eindresultaat – de prototypes – hebben bekrachtigd. Samen met het Makers Platform is de vraag van de gemeente in een opdracht geformuleerd waardoor de makers aan de slag konden. Deze optelsom zorgt ervoor dat er een resultaat is behaald dat aansluit op de vraag van de gemeente.
SPARK Makers Zone en het Makers Platform werken samen om nog meer creatieve makers te verbinden aan bedrijven, organisaties en overheden door challenges (opdrachten) te vervullen.
Innovatie is katalysator van nieuwe ideeën
Wij geloven dat innovatie de katalysator is van nieuwe ideeën waar sociaal en economisch potentieel uit groeit. Want technologische innovatie draagt bij aan ontwikkelend ondernemen. Daarom delen we onze kennis, ondersteunen we talenten en stellen we high tech machines beschikbaar in onze goed geoutilleerde werkplaatsen.
De omvang, laagdrempeligheid en samenwerkingsverbanden maakt van SPARK Makers Zone een plek die nog niet in Nederland bestaat. Ons netwerk – de SPARK Makers Community – is de kracht waaruit creatieve energie en cross-overs ontstaan.