“Het idee is super, als we de verkoop-pitch nog aanscherpen zodat het ook duidelijk is wat de voordelen voor de gebruiker zijn.”
Harmen van Heist, jurylid
Vanaf de vroege ochtend waren alle finalisten de hele dag bezig om hun presentatie van de business case aan de jury voor te bereiden. Welke ideeën zijn de beste oplossingen binnen de circulaire economie? Je ziet het in deze Close the Loop aftermovie.
De uitdaging
We leven in een lineaire economische systeem waarbij we grondstoffen onttrekken aan de aarde volgens de ‘take-make-waste’ manier. Gelukkig zijn er nieuwe manieren die gericht zijn op een circulair systeem, zoals het ‘rethink-redesign-recycle-recover’ model. In dat circulaire systeem gooi je niets meer weg en staat hergebruik voorop. Je sluit de kring. Met wat er is, creëer je waarde.
De uitdaging van Close the Loop is om op een circulaire manier nieuwe producten te ontwikkelen die bijdragen aan betere wereld. Binnen drie categorieën waren plannen in te dienen, dit waren:
-> Verpakkingsmateriaal: is verpakkingsmateriaal milieuvriendelijker te maken?
-> (Bouw)Afvalstromen: kan er minder afval (op de bouwplaats) terecht komen?
-> Free Zone: kunnen alledaagse producten ingepast worden in een circulaire economie?
Deelnemers van de challenge
Van alle aanmeldingen zijn er zes finalisten overgebleven na de twee expert-sessies . We stellen ze kort aan je voor:
Judith Mingers, student Food Innovation aan de HAS-hogeschool in ’s-Hertogenbosch diende haar idee voor een compacte (zwerf)afvalgrijper in. Op de Challenge Day werd ze bijgestaan door Vincent Serpenti.
Eline Bobbe, student industrieel product ontwerpen aan de Hogeschool in Rotterdam diende haar idee in voor Tricup, een driehoekvormige koffiebeker zonder plastic deksel.
Dries Habraken, food innovator bij Jack Blue in Eindhoven, die de waarde in en uit de cacao keten van boon tot chocoladereep weet te halen met thee. Met dit onderwerp deed hij met de challenge.
Bas op ten Berg, gespecialiseerd in elektromechanische prototyping en nieuwe technieken uit Den Bosch. Hij bracht zijn idee in van een Slimme Regenton om de eco-footprint te verkleinen met Internet of Things (IoT).
Annelies Bolijn, Industrieel Product Ontwerper en Werktuigbouwkundige uit Enschede. De Doggy (diner) plate was haar idee dat ze indiende voor Close the Loop
Robbert Fransen, Innovation Designer die een ecosysteem voor de bouw in gedachten waarbij samenwerking aan een circulair model centraal stond.
De winnaars van de jury- en publieksprijzen
Zowel de jury als het publiek brachten hun stem uit. Bas op ten Berg won met zijn Slimme Regenton zowel binnen de categorie Free Zone en de publieksprijs. Eline Bobbe won met haar Tricup, een driehoekvormige koffiebeker binnen de categorie Verpakkingsmaterialen. Dries Habraken was de winnaar in de categorie Afvalstromen met Jack Blue. Judith Mingers en Vincent Serpenti wonnen ook de publieksprijs. Zij kregen van leadpartner Dassault Systèmes een Bobby Tech rugzak met een geïntegreerd zonnepaneel.
Terugblik in foto’s