Event

 • Vanaf:
  02 november 2019 om 12:00
 • Tot:
  02 november 2019 om 17:00
 • Locatie:
  JADS, Sint Janssingel 92, 5211 DA 's-Hertogenbosch

Op 2 november organiseert SPARK samen met het JADS het afsluitende publieksevenement van de Den Bosch Dataweek, hier lees je alles over het programma en de deelnemende makers. De letters (a-c) en cijfers (1-23) corresponderen met de plattegrond.

Programma

12:00 deur open

13:00 kindercollege over data: Professor Eric Postma en professor Max Louwerse vertellen alles over robots, kunstmatige intelligentie en andere digitale dingen. Wie heeft uiteindelijk de langste adem? De mens of de machine? (A)

15:00 inspirational talk door Ine Gevers (Robot Love/ Impossible Bodies), over de versmelting tussen mens en robots (B)

16:00 inspirational talk ‘Talent make-over’ door Peter van Putten en Cassandra Vugts (InnAut/SPARK) over talent in al haar verscheidenheid (C)

17:00 einde event

Naast dit programma zijn er volop workshops en makers te vinden in het JADS, onder andere kun je rekenen op:

 • Loop door middel van Virtual Reality (VR) door het menselijk lichaam
 • Speel een game waarbij je een balletje bestuurt met je gedachten!
 • Maak een lampje van een blikje drinken
 • Ontmoet de robots van Robo Hub die zich door het publiek bewegen.
 • Volg een speciaal kindercollege over robots
 • Experimenteer met 3D printers
 • Een spannende vossenjacht door het oude klooster

Meer over alle makers (A>Z, meest actuele lijst):

(1) Afdeling Erfgoed, gemeente ‘s-Hertogenbosch– VR game

Verken ‘s-Hertogenbosch rond 1500, ontmoet diverse middeleeuwse karakters en help ze met het terugvinden van hun persoonlijke voorwerpen. Via een VR-game maakt Erfgoed ‘s- Hertogenbosch de historische data toegankelijk voor een breed publiek. Leuk én educatief. Het spel is gemaakt door gamestudenten van de creatieve vakschool Sint Lucas.

(2) AR-producties– data, ervaar het zelf

Veel apparaten om je heen ‘praten’ met elkaar: ze wisselen informatie uit over warmte, beweging of andere indicatoren. Deze data kun je visualiseren, zodat je nog meer kan zien wat er plaatsvindt. We laten je zien hoe je via Augmented Reality data kunt visualiseren in  2D of 3D. Ervaar het met de Microsoft Hololens om een beeld te krijgen! Meer informatie? www.ar-producties.nl

(3) By-wire– Maak zelf interactieve kleding

Tijdens deze workshop maak je zelfstandig een circuit en integreer je deze in een tweedehands kledingstuk. Interactieve kleding dus! Neem een kledingstuk mee die je mag verknippen! Kijk op www.by-wire.net voor meer informatie over By Wire.

(4) Cadmes/Mark3D– If you can dream it, you can create it…

Alles wat je kunt bedenken, kun je ontwerpen en beleven. Vandaag laat cadmes de kinderen kennis maken met het 3d digitaal tekenen en de mogelijkheden van virtual reality. Met solidworks apps for kids kunnen kinderen op een simpele wijze iets in 3d tekenen wat ook werkelijk geproduceerd zou kunnen worden. En laten we zien dat je in de virtuele wereld een echte ervaring kunt beleven. www.cadmes.com

(5) Data & Music – Kun jij swingen op data

Wat kun je met data als componist? We laten een aantal video’s zien waarin data is gebruikt om liedjes mee te maken. De uitkomsten zijn lachwekkend, maar maken ook duidelijk dat computers steeds beter muziek kunnen schrijven. Hoe lang is het nog dat mensen niet meer nodig zijn?

(6) Dukino– Jouw Techniek

Jongens en meiden van 5 t/m 12 jaar gaan in deze workshop aan de slag met stoere technische materialen: LED lampen in aluminium behuizingen, gelaserde kunststof tandwielen en metalen constructie onderdelen met M10 bouten en moeren! 100% DOEN is het uitgangspunt, waarbij volop wordt ontdekt, ontworpen en onderzocht. www.dukino.com

(7) Fabcreators– laserssnijders

FabCreator maakt CO2 lasersnijders. In onze workshop laten we je zien hoe dat werkt en ga je zelf aan de slag om iets te maken op de lasercutter. Cool! www.fabcreator.com

(8) Fontys Pulsed– Find your rhythm

Studenten Embrace Technology Entrepreneurship and Creativity laten zien wat je tijdens deze opleiding kunt ontwikkelen en bedenken. De ‘TEC’ opleiding combineert technologie, creativiteit en ondernemerschap. Waar dat toe leidt? Kom langs en ervaar het zelf! Kijk hier alvast voor meer over deze opleiding.

(9) Gymeyes– film je flikflaks

Film je coolste trampoline tricks met Gymeyes tijdens de Bossche Data Week in het JADS! Gymeyes is een video systeem dat wereldwijd in trampoline- en actieparken wordt gebruikt voor het filmen en delen van spannende ervaringen. Tijdens het event kun je dit uitproberen. Kun jij de flikflak op de trampoline? Of liever een flinke jump? www.gymeyes.com

(10) Hellen van Rees– amazing textile

Hellen van Rees is een Nederlandse mode- en textielontwerpster die zich richt op het creëren van eigentijdse handgemaakte producten met een duurzame invalshoek. De kleding en accessoires die ze ontwikkelt voor haar gelijknamige label zijn seizoensloos, gebaseerd op traditionele silhouetten en kledingvormen, met uniek textiel, contrasterende structuren en innovatieve afwerkingen.

(11) Koningstheater– dataspeurtocht

Kom jij erachter wie we zoeken? Via een speurtocht door het hele gebouw kan je bij een aantal data-points informatie vinden. Al deze puzzelstukjes vormen uiteindelijk de identiteit van diegene die we zoeken. Wat zegt Facebook, Google en Insta over deze persoon? Kom, verzamel álle data en speur mee!

(12) Kresco– Mind control game

Met deze ultieme brain game ervaar je zelf hoe sensoren hersenactiviteit kunnen meten! Speel tegen elkaar en probeer door middel van je eigen hersenactiviteit het balletje naar de kant van je tegenstander te verplaatsen. Kan dat? Ja zeker!

(12) Kresco-Gezichtsherkenning

Door middel van een camera en realtime beeld wordt de leeftijd, gezichtsuitdrukking en geslacht van de bezoekers bepaald. Op een interactieve manier kan toelichting gegeven worden op deze techniek. Deze techniek wordt meer en meer toegepast bij crowd control, events en in de horeca. www.kresco.nl

(13) Lay3rs– alles over 3d printen

We kunnen er in de Makers Zone over meepraten, 3d printen. Partner Lay3rs is aanwezig om alles te laten zien, ervaren en vertellen over 3d printen. De eindeloze mogelijkheden wat betreft vorm, materiaal en toepassingen. www.lay3rs.nl

(14) Ludowic– asfalt als muziek in je oren

Als beton, baksteen, bruggen of musea een hartslag hebben, hoe klinkt die dan? Op verzoek van infrabedrijf Heijmans zette kunstenaar en producer LudoWic data om naar geluid. Dat doet hij door middel van sonificaties. Hij koppelt variabelen uit de data aan eigenschappen van geluid, zoals volume of toonhoogte, en bouwde zo vier elektronische tracks. In die tracks ontdek je patronen en ritmes. Je luistert als het ware naar de ‘gezondheid’ van de gebouwde omgeving. Kom tijdens het event luisteren naar deze bijzondere remix!

(15) Nerdy Derby Baan– laat ze rollen!

Hij stond al op de Eindhoven Makerfaire, deze te toffe racebaan! De Nerdy Derby is een autoconstructie en racewedstrijd. Je bouwt je autootje die we vervolgens laten racen. Wij zorgen voor de bouwmaterialen waarmee jij je eigen ontwerp mag maken met hulp van SintLucas leerlingen.

(16) Picusled– Maak je eigen lamp

Van afval naar eyecather! Dat is wat je kunt maken in deze workshop. We maken van een oud colablikje een supercoole lamp, uiteraard met LED verlichting. En het mooie is: je ontwerpt het helemaal zelf! Deze workshop wordt verzorgd door PicusLED, kijk op www.picusled.com voor meer informatie.

(17) JADS Recommender Lab– beat the algoritme

Muziek services zoals Spotify helpen je nieuwe muziek vinden met behulp van slimme algoritmen. Echter, hoe kun je nu muziekaanbevelingen maken voor een groep zodat de muziek past bij alle deelnemers? Of hoe kun je Spotify gebruiken om een nieuw muziek genre te verkennen door muziek van dat genre te vinden die wel bij jou past? Bij het recommender lab van JADS kun je dit zelf komen uitproberen met je eigen spotify account. Kom langs, login met je spotify profiel (je moet wel je wachtwoord weten) en geniet!

(18) Robo Hub– Robots in actie

Team Robo Hub komt ons event versterken met maar liefst 3 robots, waaronder de wedstrijd robot SUI. Robohub Eindhoven is een groep gemotiveerde studenten en professionals die samenwerken om nieuwe oplossingen voor robotsystemen te ontdekken. Samen delen zij hun kennis met anderen en werken met bedrijven die de technologie ondersteunen. Check de website via deze link!

(19) Sander Veenhof– Be your own robot

Als software meer en meer meer taken van ons overneemt, ons steeds meer gaat aansturen, zullen we als robot door het leven. Een angstbeeld? Niet als je jezelf kunt programmeren en via regels in de hand hebt wat je wel en niet doet. Neem alvast een voorproefje op de toekomst door met een groepje een 5 minuten durende “Be Your Own Robot” sessie mee te maken.

(20) SensAI– CountUrPunch

Dikke boks! Het doel van SensAI is om lichaamsbeweging, sport en mentale gezondheid te stimuleren en te helpen verbeteren. Dit doen door te boksen met een speciale bokszak. Deze zak meet jouw slag en stoot, waardoor je boksvaardigheid verbetert. Door dit inzicht wordt het spel leuker en jouw inzet effectiever.

(21) Sioux Mobile High-Tech Escape Room

Een high tech escape room voor teams van 4 personen. Lukt het jullie om in 10 minuten de code te kraken? Touch screens, joysticks, een patchkast en virtual reality spelen allemaal een rol in deze escape room.

(22) SPARK/Makers Zone– bedenk, maak, verander

Innoveren start met een idee, echte verandering begint met doen. Anders komt het nooit voor elkaar. Proberen, oefenen, experimenteren. Aan de slag te gaan en maken, gáán. Dat is van grote waarde voor de toekomst van onze planeet, ons vermogen om te leren en duurzame continuïteit te creëren.Natuurlijk is de makers zone zelf ook vertegenwoordigd op het event. Hier kom je alles te weten over de technologie, workshops en diensten die wij aan jou als maker kunnen bieden. Starter, student, kunstenaar of pro: iedereen is welkom.

(23) Spoton– AR en VR binnen handbereik

Nu kun je zelf ook iets doen in Augmented en Virtual Reality, zonder dat je daar voor hoeft te kunnen programmeren. Door data in 3D weer te geven, kun je als het ware door de data heen lopen. En je kunt virtueel de omgevingen laten zien waar de data betrekking op heeft. Dat wordt het allemaal sneller duidelijker voor iedereen. www.spoton.io

(24) Summa College- Zorgtechnologie in het onderwijs

Zorg kan altijd beter. Moderne technologie speelt daar een belangrijke rol in. Met virtual reality, robots en zelfs gaming kunnen situaties worden nagebootst en kun je volop oefenen. Of samen ontdekken hoe iets beter kan. Of met behulp van deze technologie daadwerkelijk zorg aanbieden. Het Summa College neemt haar studenten mee in deze ontwikkelingen en bereidt hen zo voor op de praktijk. In deze stand laten we je hier alles over zien. Meer weten over de opleiding en het Summa College? Kijk op www.summacollege.nl

(25) XL Game MOW! – digitale puzzel

MOW! Is een interactieve puzzel voor maximaal 4 personen. De spelers moeten lijnen creëren met hun maaiers tussen de punten op de vloer zonder daarbij de lijnen van de andere spelers te kruisen. Wanneer de deelnemers de maaiers over de tegels bewegen nemen deze dezelfde kleur aan. Het team wat de meeste lijnen weet te zetten binnen de tijd wint!

Download hier de complete flyer van het event, en hier voor de plattegrond van het event.